Vadzsrapani Bhutadamara (a vadzsratartó, démonok leigázója) a Hevadzsra tantrához kapcsolódó meditációs istenség. Vadzsrapani Bodhiszattvának egy haragos formája.

Buddha három legfontosabb tulajdonsága a bölcsesség, a szeretet és az erő. Ennek a három fő minőségnek a képviselője a három legfontosabb Bodhiszattva: Mandzsushri a bölcsesség, Avalokiteshvara a szeretet és Vadzsrapani az erő.
Vadzsrapani, a Tantrák védelmezője és gondviselője, specialitása bármely típusú akadály elhárítása, melyek felléphetnek az intenzív gyakorlásnál. A Szakja vonalban általában, és különösen a Lam Dre tradícióban, Vadzsrapani Bhutadamara az elsőszámú módszer a gyakorlók útján fellépő akadályok elhárítására. A gyakorlat megtalálható a Kriya, Charya és az Anuttara Tantrában. Az Anuttara Tantrán belül a Hevadzsra Tantra második fejezetében találjuk meg Vajrapanjara Tantra címen. A szertartás (szadhana) szövege, amely a meditációs gyakorlatok és a magyarázó tanítások alapja, az Indiai Pandit Trailokyavajra -tól származik. Majd Szacsen Kunga Nyingpo-n keresztül a fiaihoz Szonam Tesemo-hoz, Dragpa Gyaltsen-hez és Ngorch-hez jutott el. Az alap meditációs szöveget Ngorchen Konchog Lhundrub (1497-1557) írta.
Minden kiemelkedő Szakja tanító mielőtt bármely elvonulásba kezdene, először az Achala vagy a Vadzsrapani elvonulást végzi el.
Őszentsége Szakja Trizin hat éves korában, két Lam Dre tanítás között végzett el egy harminc napos Vadzsrapani Bhutadamara elvonulást.

   
Ezt a meditációt minden csütörtökön 18.45-kor kezdjük, mindenkit szeretettel és örömmel látunk.
   
Vissza a föoldalra