sakya tasi choling


Az "Elszakadás a négy ragaszkodástól" a Szakja hagyományvonal egyik kiemelkedő tanítása. Eredete a nagy jógi Szacsen Kunga Nyingpó 12 éves korában tartott hosszú elvonulásáig nyúlik vissza. Ekkor kapta a tanítást magától Mandzsusritól, a Bölcsesség Bodhiszattvájától egyenes átadásban. Őszentsége Szakja Trizin, a Szakja hagyományvonal jelenlegi spirituális vezetője a következőket mondta a tanításról: " Ez a tanítás a múlt és jövő az összes Buddhájának az útja, mely tartalmazza a szútrák minden mély jelentését praktikusan egyesítve, mely úgy ismert, mint a Tudat képzése, illetve a Lényegi Útmutatás, melyet nagy mesterek mutattak be gyakorlatias módon, saját egyéni tapasztalataikra támaszkodva.

A LÓTUSZ MEGNYITÁSA című buddhista alapmű, melynek szerzője Khenchen Lama Sherab Gyaltsen Amipa, aki a tibeti buddhizmus Szakja hagyományvonalának nagy tudású mestere. Szakja Trizin Őszentsége megbízásából jött Európába, ahol több évtizedes munkája eredményeként több buddhista központot alapított, több száz tanítványának rendszeres beavatásokat és tanításokat adott.
A könyvet különösen ajánljuk azoknak, akik a buddhista gondolkodás és életvitel elsajátításába fognak és ezen az úton akarnak haladni. Annak is kiváló olvasmány, aki nem buddhista, de érdeklődik a spirituális tanítások iránt. A gyakorlók számára pedig nélkülözhetetlen.
A könyv megvásárolható a Dharma központunkban és megrendelhető interneten, akár utánvétellel is.
A könyv ez év február havában jelenik meg, ára 2 500.- forint lesz.
Aki elővásárlással a megjelenés előtt megvásárolja vagy házhozszállítással megrendeli, 2 000.- forintért veheti meg. (Az utánvétel és szállítási lehetőségeiről levélben adunk tájékoztatást.)

RENDELD MEG: szakjahungary@gmail.com a tárgy rovatba írd be: megrendelem, A lótusz megnyitása című könyvet. (A levelet teljes névvel és elérhetőséggel küldd el.)

A szerző előszava:

Mostanában sokakban feltámadt az a vágy, hogy összeköttetést teremtsenek kelet és nyugat vallásai között. Szerintem ez az érdeklődés igen értékes, s nyugati emberekkel való találkozásaim során magam is sok új tapasztalatra és ismeretre tettem szert. Ezek az emberek mindnyájan arra törekednek, hogy a békesség útját járják, és azon indíttatásuktól vezérelve, hogy a keleti és a nyugati vallásokat összekapcsolják, elkezdték tanulmányozni a buddhista filozófiát és meditációt. A békesség forrása a tudat kell, hogy legyen, ezért ebben a könyvben megpróbálom elmagyarázni a tudat művelésének különböző módszereit, aszerint, ahogyan azok a múlt Buddháinak tanításaiban szerepelnek.
Támaszkodom saját tapasztalataimra is, amelyeket tanulmányaim folyamán, illetve a nyugati emberekkel való találkozásaim során szereztem.
Mind a Hinajána, mind a Mahájána ösvény tanításaiból merítettem. A könyv első része nagyrészt a tudatképzés módszereinek magyarázatát tartalmazza, a második rész az alapvető buddhista gondolatokat veszi sorra, a harmadik pedig elmagyarázza az első Dharma gyakorlatokat.
A mélyebb Dharma gyakorlatokhoz feltétlenül szükséges részesülni egy képzett tanító, egy mester tanításaiban. Elsőrendű fontosságú azonban a Dharma helyes megértése, mivel ez teszi lehetővé, hogy elkezdjük a meditációt.
Hogyan gyakoroljuk a Dharmát? Először oda kell figyelnünk a Dharmára és meg kell próbálnunk felfogni annak jelentését. A kezdő számára elengedhetetlenül fontos, hogy megértse az olyan fogalmak jelentőségét, mint a hat tökéletesség (páramitá), az öt ösvény és a tíz szint. El kell végezni az előkészítő gyakorlatokat, majd az így nyert megértés által megpróbálhatjuk ellenőrizni a tudatot.
Ha a tudatot sikerült már ellenőrzésünk alá vonni, elkezdhetünk meditálni.
Őszintén remélem, hogy ez a könyv hasznos lesz azok számára, akik gyakorolni kívánják a Dharmát. Az alatt a tizenhét év alatt, amit Európában, s főleg Svájcban töltöttem, lehetőségem volt rá, hogy igen kényelmes életet éljek. Ez nagy hálával tölt el engem, és ebből a hálából ered ez a könyv, amely által felhalmozott érdemet felajánlom az egyetemes békéért és boldogságért, és annak érdekében, hogy minden eszmélő lény minél hamarabb elérje a megvilágosulást.

logo
Főoldal
Kapcsolat
 
sakya