Tanács azoknak akik meghatalmazásokat kapnak

Bevezetés
A tibeti wang kifejezés szó szerint meghatalmazást jelent, bár fordíthatnánk bevezetésnek vagy beavatásnak is (szanszkritul: Abhishekha). Egy olyan szertartást jelent, amelyben egy Láma - saját spirituális megvalósítása és a szertartás saját maga szerinti értelmezése alapján - egy tanítványt kapcsolatba hoz, összeköt egy bizonyos tantrikus istenséggel. A tanítvány meghatalmazást kap, hogy vizualizálja az istenséget, mondja a mantráját, és megkísérelje megvalósítani a nem kettősséget a saját és az istenség tudata között (egyesíteni a tudatát az istenség tudatával). Sok minden történik egy wang során, és minden, ami történik, különös jelentőséggel bír nem csupán a szertartás kelléke, díszlete.

A wangok osztályozása

Minden meghatalmazás a Tantra következő négy osztályának valamelyikéhez tartozik: Kriya, Carya, Yoga és Anuttarayoga Tantra. A meghatalmazások, melyek az alacsonyabb tantrákhoz (Kriya, Carya, Yoga) tartoznak az alacsonyabb wang (meghatalmazás) elnevezést kapták; az Anuttarayoga meghatalmazásokat a magasabb meghatalmazásoknak nevezzük. A legtöbb, a Lámák által adott meghatalmazás Európa szerte alsóbb meghatalmazás: mint Csenrézi, Zöld Tara és Mandzsusri esetében. Néhány istenség esetében, például Taránál, a tantra minden szintjén vannak meghatalmazások. Más istenségek esetében, mint amilyen Hévadzsra, csak magasabb meghatalmazás létezik.

Kiegészítve a meghatalmazások besorolását - mint magasabb és alacsonyabb - a meghatalmazásokat osztályozhatjuk, mint fő illetve kisebb meghatalmazásokat. A fő meghatalmazások sokkal összetettebbek, mint a kisebb meghatalmazások.

Egy meghatalmazás összetevői

Egy meghatalmazás mindig magában foglal egy sor különféle beavatást; ezek száma és természete a meghatalmazás típusától függ. Egy fő meghatalmazás tartalmazhat négy beavatást, amelyek némelyike önmagában is tovább osztható több különböző beavatásra.

Egy kisebb meghatalmazás általában három beavatást tartalmaz, egyet - egyet a Test, a Beszéd és a Tudat számára. Ez a három kapu, amelyen keresztül cselekszünk (és így Karmát hozunk létre). Hogy megtisztítsuk a cselekedeteinket, meg kell tisztítanunk ezt a három kaput; amelyek valójában már tiszták, bár még nem ismerjük ezt fel. A Tantra célja megtisztítani minden cselekedetét a Testnek, a Beszédnek és a Tudatnak, eltávolítva az erkölcsi és gondolkodási (mentális) szennyeződéseinket; így cselekedeteink nem különböznek majd egy Buddha cselekedeteitől. Egy meghatalmazást megkapni olyan, mint elültetni egy magot; később a megfelelő körülmények közepette, ez a mag kicsírázik, és a Buddhaságig növekszik. A meghatalmazás során a három ajtó mindegyike áldást kap, így kerül sor egy Test Beavatásra, egy Beszéd Beavatásra, és egy Tudat Beavatásra.

A meghatározott, egyedi beavatások, amelyek átadásra kerülnek, a következők: A Test Beavatás megtisztítja a test összes szennyeződését és meghatalmaz arra, hogy magadat az Istenség formájában megjelenítsd (hogy magad megjelenítsd például Csenrézi képében, egy arccal, négy kézzel, malát és lótuszt tartva, és így tovább). A Beszéd Beavatás megtisztítja a beszéded összes szennyeződését, és meghatalmaz az istenség mantrájának ismétlésére. A Tudat Beavatás megtisztítja a tudat összes szennyeződését, és meghatalmaz, hogy felismerd a nem kettősséget az istenség tudata és a saját tudatod között (hogy az istenség tudatát és a saját tudatodat egyesítsd) és mely állapotban a közönséges, hétköznapi kettőssége az alanynak és a tárgynak meghaladásra kerül (túllépünk rajta). Együttvéve ezek a beavatások adnak meghatalmazást, hogy végezz egy meghatározott meditációs gyakorlatot, amelyben (más dolgokkal együtt) magadat, mint az istenséget jeleníted meg, ismétled a mantráját, és lehetővé tesz bármely gondolatot, amely eltűnteti az istenség és a közted lévő megkülönböztetést (elillan). Az ilyen gyakorlatok révén megkísérled megvalósítani igaz természeted, mely nem más, mint a Buddhaság.

A négy beavatásnak, amelyeket egy fő meghatalmazás (wang) alkalmával kapunk egy magasabb istenség tekintetében, hasonló a célja, bár (itt) az egyedi felhatalmazások, amelyek átadásra kerülnek az elmélyültebb típusú meditáció érdekében történnek. Az első beavatást egy ilyen meghatalmazás esetében, Váza Beavatásnak nevezzük, amely maga is hat beavatásra osztható fel. Néhány alacsonyabb meghatalmazás esetében a Test Beavatás részeként szintén van egy rövid Váza Beavatás. Ha egy meghatalmazás magában foglal Váza Beavatást, akkor a Láma szertartási tárgyai között lesz egy szertartási kancsó (a Váza) pávatollakkal. A folyadék ebben a kancsóban meghatalmazás előtt megszentelésre kerül a Láma által és a meghatalmazás alatt Ő (vagy a segítője) a fejedhez érinti, fejedre teszi a kancsót és ad némi nektárt, hogy idd azt meg. Ez a Test Beavatást szilárdítja meg benned.

Mit tegyünk egy meghatalmazáson?

Úgy kellene felkészítened magad egy meghatalmazásra, mintha magához Buddhához mennél beavatásra (aki egy bizonyos értelemben te vagy). A felkészülési szertartás alatt, amelyet a Láma végez a meghatalmazás előtt, Ő transzformálja magát (átalakul), mint istenséget; a meghatalmazás során azt kellene gondolnod, hogy a Láma nem különbözik az istenségtől és jelenítsd meg Őt az istenség képében. A beavatás sokkal hatásosabb, ha kifejlesztesz egy erős hitet, meggyőződést, hogy a meghatalmazást magától az istenségtől kapod. Például, ha Csenrézi meghatalmazást kapsz, akkor folyamatosan el kell képzelned a Lámát Csenréziként, és hinni, bízni abban, hogy maga Csenrézi adja át neked a meghatalmazást.

Mielőtt belépsz a területre, ahol a meghatalmazás átadásra kerül, le kell venned a cipődet és meg kellene mosnod a szádat vízzel. Akkor, mikor belépsz a Láma színe elé, háromszor borulj le előtte (felé fordulva), és azután elfoglalhatod a helyed, a földön. A legjobb, ha három teljes leborulást végzel; mindegyik előtt tedd össze a tenyered, és érintsd az összetett tenyeredet a homlokodhoz, a torkodhoz és a szívedhez (ezek szimbolizálják a három kapuját a Testnek, a Beszédnek és a Tudatnak). Ha fizikai vagy tudati okokból nem tudsz teljes leborulást végezni, akkor elégséges leborulni háromszor a Láma előtt. A legjobb, ha keresztbe tett lábbal ülsz, de ha fizikai okok ebben megakadályoznak, akkor megengedhető egy zsámoly vagy egy szék használata. Amikor keresztbe tett lábbal ülsz, és a lábaid vagy a hátad elkezdenek fáradni, akkor változtasd meg a helyzeted nyugodtan, halkan. Nem lehet lefeküdnöd a földre vagy a Láma felé kinyújtott lábbal ülnöd.

Mielőtt a meghatalmazás elkezdődik, a szerzetes, aki a Lámának segít általában ad neked egy kis mennyiségű rizst, amelyet kéznél (készenlétben) kell tartanod. Ez a rizs a mandala felajánlásnál kerül felhasználásra, amely a meghatalmazás megkezdése után röviddel következik. Mint ahogy mindig legkevesebb két mandala felajánlás van egy meghatalmazás alatt (a kezdetén és végén), ügyelhetsz arra, hogy tartalékolj egy kis rizst a végső mandala felajánlásra.

Amíg várakozol, hogy a meghatalmazás elkezdődjön, ahelyett, hogy körbenézegetsz mindenki másra, inkább elmélkedj annak az okain, hogy miért vagy ott. Fontos kifejleszteni a megfelelő, helyes hozzáállást, amely a következő (lehet): Az érző lények szenvednek az elégedetlenség és szomorúság körülményeitől, amelyet az erkölcsi (morál) tisztátalanságok (szenvedély) és a tudati, szellemi tisztátalanságok (érzékcsalódás, homály) okoztak. Bár felismerhetnéd ezt a feltételét az egyetemes szenvedésnek, nem tehetsz sokat, mivel ugyanúgy korlátozott vagy, mint mindenki más. Csak a bölcsesség, az együttérzés és a Buddhák erejének elérésével tudod megmenteni magad és másokat ebből a helyzetből; és így minden érző lény érdekében kapod ezt a beavatást.

Egy meghatalmazás mindig két részből áll; az előkészületből és a fő részből. Az előkészületben először is bemutatod a mandala felajánlást a Mesternek, akit az istenség képében jelenítesz meg, Buddháktól és Bódhiszattváktól övezetten. A Mandala felajánlás akkor kezdődik, mikor a Lámát segítő szerzetes háromszor leborul és elkezd rizst felhalmozni egy ezüst mandalára. Amíg ezt hajtja végre, Te mutathatod a mudrát (amelyben a két gyűrűsujj együtt felfelé mutat szimbolizálva a világegyetem tengelyét az ősi Indiai világképnek megfelelően, de ez nem szükséges). Amit csinálnod kell: elképzeled, hogy ezt a rizst valóban felajánlod az egész világegyetem részére, a világok millióival együtt, amelyek az összes jó dolgokat magukban foglalják. Ezt a Lámának ajánlod fel kérve Őt, hogy adományozza a meghatalmazást neked. Ez sokkal értékesebb, mint akármi anyagi, amit fel tudsz (képes vagy) ajánlani, ezért még akkor is, ha felajánlod az egész világegyetemet (még ha szimbolikusan is), ez még mindig nem elég, nincs arányban azzal, amit a Láma ad neked. Amikor a szerzetes, aki a Lámának segédkezik, befejezi a mandala felajánlás szövegének recitálását, rizst fog a levegőbe szórni; ennél a pontnál Te is szórj előre rizst, a szívednél kezdődő kézmozdulattal (ezek a felajánlások a szívedből jönnek).

Az előkészítő szakaszban ismételned kell bizonyos imákat, mint a kívánságot, kérést megfogalmazó imákat. A Láma tibetiül fogja ezeket mondani, és Te mondd ezeket utána, ahogy a legjobb tudásod engedi. Szokásos a kezeidet összetenni a szíved előtt, amíg az imákat mondod, az odaadás kifejezéseként. Az előkészítés alatt ismételned kell a Hétágú Imát, vagy a Tantrikus vagy a Mahajána formájában. A tantrikus formájában a Hétágú Ima a következő részekből áll: Először, megvallod az összes bűnös cselekedetedet, amelyet számtalan előző életed során elkövettél. Másodszor, örvendezel az összes erényes tettnek, amelyet a Buddhák és Bódhiszattvák valamint az összes érző lény véghezvittek. Harmadszor megígéred, hogy tartod a Végső Bódhicsittát, amely a végső igazság (Üresség) megvalósítása. Negyedszer, menedéket veszel a Buddhában, a Dharmában és a Szanghában ettől a pillanattól kezdve, addig, amíg el nem éred a Megvilágosodást. Ötödször, ígéretet teszel, hogy tartod a viszonylagos Bódhicsittát, amely a vágy, hogy elérd a Megvilágosodást annak érdekében, hogy az összes érző lényt megmentsd a szenvedéséből.

Hatodszor, elhatározod, hogy megteszel minden szükséges lépést a megvilágosodás eléréséért és ebből a célból (ez szintén a Relatív Bódhicsitta része) végül, felajánlod az érdemeket, amelyeket létrehoztál mindezen jó cselekedetek által az összes érző lény jóllétének érdekében. A Mahajána Hétágú Ima hasonló a Tantrikushoz (u.a.).

A Meghatalmazás alatt különféle vizualizációkat kell végrehajtanod. Ezeket általában a Láma a megfelelő időben elmagyarázza. A vizualizációk a meghatalmazás fő része alatt sokkal összetettebbek, mint az előkészítő szakasz alattiak. A fő rész alatt például, vizualizálnod kell az istenségeket, ahogy előtűnnek a Láma szívéből, és tibeti betűket amint feltűnnek a Láma és a Te tested bizonyos részein.
Egy alacsonyabb meghatalmazás fő része magában foglalja a Test, Beszéd és Tudat beavatásokat, ahogy már az előbb kifejtettük. Általában a kezdetén mindegyiknek vizualizálsz egy fénysugarat, amelyet a Láma szíve bocsátott ki és elér téged és az összes érző lényt, megtisztítva őket az összes szennyeződéstől. A Test beavatás során magadat az istenség képében jeleníted meg, a Láma útmutatásának megfelelően; ez a Test beavatás megerősödik, megszilárdul benned, amikor a Lámának segítő szerzetes füstölőt visz körbe. A Hang vagy Beszéd Beavatás során, általában vizualizálnod kell az istenség mantráját (tibeti betűkkel), amint áradnak a Láma szívéből és belépnek a Te szívedbe. A Láma akkor háromszor ismétli a mantrát, amelyet Te is háromszor ismételsz utána. A Tudat beavatás során vizualizálod az istenség magszótagját a szívedben és koncentrálva erre a szívszótagra, amely a lényege az istenség tudatának, megpróbálod megvalósítani a nem kettősségét a saját és az Istenség/Láma tudatának (nincs különbség, eggyé válsz, olvadsz). A vizualizációk, amelyeket el kell végezni a fő meghatalmazások alatt, hosszadalmasak és összetettek, ha összehasonlítjuk őket azokkal, amelyeket a kisebb (minor) meghatalmazások alatt végzünk el.

A Meghatalmazás sokféle imával és egy végső mandala felajánlással fejeződik be, megköszönve a Mesternek a meghatalmazás átadását. A tanítványok akkor sorba állnak, és folyamodnak sorban a Lámához, hogy különleges áldást, pl. a váza, vadzsra, stb. fejtetőre helyezését kapják, és felajánlásokat tegyenek. Ha az istenség mandalája jelen van (a fő meghatalmazások esetében minden esetben), akkor bele kell nézned és egy tibeti fehér sálat (khata) felajánlanod, de ez nem szigorúan kötelező. Ha egy khata felajánlásra kerül, akkor a Láma elé vagy az oldalához kell elhelyezni.

Felajánlások

Szokásos felajánlást tenni a Lámának a meghatalmazás végeztével; ha megérted mi az, amit kaptál a meghatalmazás során, akkor egy természetes hajlandóságot fogsz érezni, hogy felajánlást tegyél a Lámának, azért mert felismerted a jóságát, kedvességét. A meghatalmazás értéke nem mérhető pénzben, de ez nem jelenti azt, hogy a pénz nem megfelelő felajánlás. A Lámáknak önmaguk számára nincs szükségük pénzre, de szükségük van rá, hogy taníthassanak és elősegíthessék a Dharma növekedését (különösen azért, hogy kolostorokat és iskolákat építhessenek). A virágok és gyümölcsök sokkal megfelelőbb felajánlások a Buddhák és Bódhiszattvák számára. Minden egyes személy azt ajánlja fel, amiről úgy érzi, hogy megfelelő, helyénvaló. Egy gazdag ember számára 1000 Euró nem túl sok; egy szegény ember számára néhány cent nem túl kevés. Emlékezned kell arra is, hogy a Lámák már sok felajánlást tettek a saját Mestereiknek, és több alkalommal felajánlották minden tulajdonukat a Mestereik számára hálából a tanításokért, amit kaptak.

 
 

Vissza a föoldalra